HMC Projects - Stipendisti

HMC Projects

Rezultati naših sjajnih srednjoškolaca su prevazišli okvire i svakako su bili ogroman podstrek za sve naredne generacije...

DURATION:
3 months

Address

Headmasters`& Headmistresses` Conference – HMC   View map

Categories

HMC

HMC SCHOLARS / NAŠ &VAŠ PUT DO USPJEHA

Crnogorci na prestižnim svjetskim Univerzitetima

Želimo da upoznamo crnogorsku javnost o nesvakidašnjim uspjesima naših učenika i studenata na koje smo sa razlogom veoma ponosni.

Ova priča započela je 2010.godine kada smo se pridružili grupi zemalja Centralne i jugoistočne Evrope (13 ukupno) i postali zvanični partneri HMC Projects dobrotvorne fondacije koja prestižnim britanskim privatnim školama plasira sjajne srednjoškolce iz zemalja bivšeg komunističkog bloka, a koje im velikodušno daju pune stipendije za poslednja dva razreda srednje škole.
Ako imate strpljenja da pročitate ovo što slijedi nesumnjivo ćete i vi osjetiti ponos i sreću što ova mala zemlja prigrabi 10 % stipendija svake godine, jer za godinu, dvije ili pet i vaše dijete ili dijete vašeg rodjaka, kuma ili prijatelja može biti u istoj situaciji. I dok čitate ove redove imajte na umu da se i Britanci silno raduju i da su neizmjerno srećni i privilegovani što u svojim školama imaju najbolje Ambasadore.

Čitajte, uživajte, prepričavajte, preporučite…. Njihova imena i dosadašnji uspjesi slijede:

PRVA GENERACIJA, akademska 2011/12:

Rezultati naših sjajnih srednjoškolaca prevazilaze sve okvire i svakako su ogroman podstrek za sve nadarene srednjoškolce i ujedno poruka da je u životu sve moguće i da se snovi zaista ostvaruju. Mi smo vjerovali u njih, a njihovi rezultati su nadmašili naša očekivanja.

Grujica Mandić iz Podgorice je sa sjajnim ocjenama završio A-level i sada je uspješan student medicine na beogradskom Univerzitetu. Njegovi profesori iz Bootham school u Yorku vjeruju i očekuju, kao i mi, da Grujica nakon osnovnih studija nastavi dalje školovanje u Engleskoj.

*NIKOLA ĐAČIĆ iz Pljevalja je dobio A* iz matematike i politike i A iz ekonomije i napredne matematike što mu je otvorilo vrata prestižne London School of Economics (LSE) u Londonu gdje je dobio punu stipendiju za nastavak studija što je pravi raritet za balkanske prostore. On sada završava 3.godinu studija i već je dobio punu stipendiju od LSE-a za nastavak post diplomskih studija. I ne samo to. Stigla je ponuda od Bank of England da ovog ljeta radi dva mjeseca kod njih što podrazumjeva posao ako budu zadovoljni njegovim radom u šta mi nimalo ne sumnjamo.

Djordje Lacmanović iz Bara (koji sada studira fiziku u Podgorici) bio je na čelu tima svoje škole na nacionalnom takmičenju iz robotike koje podržava Bank of England.

*Ksenija Brajović iz Podgorice je dobila A* iz politike, engleske književnosti i psihologije što je jednostavno maksimum i koji skor dobija 1% učenika. Ksenija je završila III i IV razred u britanskoj školi Broomsgrove u Bankoku na Tajlandu i bila je najbolji djak. Već sada, kao briljantanom studentu prava na King`s University u Londonu, vrata su široko otvorena i, nakon odradjene prakse posle druge godine studija pred njom je blistava karijera i ponuda za posao u Linklaters advokatskoj firmi u Londonu.

DRUGA GENERACIJA, akademska 2012/13:

London Bridge je pomno pratio njihov rad i gotovo smo bili sigurni, kao vidovnjaci, kakve uspjehe će i druga generacija postići. I bili smo u pravu. Od sedam punih stipendija koje smo dobili (Katarina Martinović, Sara Čabarkapa, Luka Pajović, svi iz podgoričke Gimnazije, Ksenija Mišović i Miljan Marković, Gimnazija Bar, Marija Đačić, Gimnazija Pljevlja i Dragana Zorić Gimnazija Kotor) osjetili smo da će neke nove zvijezde zasijati na nebu. I jesu. *LUKA PAJOVIĆ, sada već student II godine arhitekture na Cambridge University gdje je dobio punu stipendiju za nastavak sedmogodišnjih studija, i pogadjate, sa najboljim rezultatima od svih studenata arhitekture na Trinity College-u . MARIJA ĐAČIĆ je na Univerzitetu u Los Angelesu gdje je dobila punu stipendiju za studij biohemije i gdje je takodje medju najboljim studentima, a kao nagradu za to provela je dva mjeseca u Singapuru prošlog ljeta baveći se naučnim radom dok je radila u tamošnjim laboratorijama. A šta reći o *KATARINI MARTINOVIĆ koja od svih zvijezda sija najvećim sjajem. Kate studira fiziku na Oxford Univerzitetu gdje je dobila ‘distinction’ (najveću moguću ocjenu) nakon prve godine i gdje je na početku II godine studija, kao i Luka uostalom, nosila posebnu uniformu koju nose najbolji studenti Oxbridge-a. To je čast koju mali broj studenata može da osjeti. Katarina je provela dva mjeseca u Južnoj Koreji nakon prve godine studija u Institutu za fiziku, a sve o trošku organizatora kao i Oxford Univerziteta. Medjutim, ovog ljeta Katarina će provesti dva mjeseca u čuvenoj FermiLab u Chicagu u USA. Ovo je izuzetna privilegija i čast za studenta druge godine. Da li je njen sljedeći korak NASA? Pored svog naučnog rada kojim se predano bavi naša Kate glumi, pleše, igra ženski fudbal, hokej, učila je korejski jezik, oprobala se u veslanju… A njeno će ime vjekovima stajati ugravirano na počasnoj tabli škole Ackworth u Engleskoj gdje je bila najbolji djak generacije.

TREĆA GENERACIJA, akademska 2013/14.

Od pet punih stipendija koje je Crna Gora dobila (Isidora Grgur, Tamara Racković, Dimitrije Vujović, Ksenija Gomilanović, Gimnazija Podgorica, Luka Bulatović, Gimnazija Nikšić. Svi su bili briljantni u svojim školama. Ipak, Isidora Grgur je napravila najveći iskorak i sada je student prve godine fakulteta St.Andrew’s u Škotskoj gdje studira komparativnu književnost u trajanju od pet godina. Ksenija Gomilanović je briljirala na prijemnom ispitu na Kembridžu od koga je odmah dobila ponudu za studij arhitekture. Ogroman uspjeh i velika čast! Medjutim, puna stipendija je izostala jer je Kembriž odriješio kesu za Lukine studije samo godinu dana prije toga.

Ostali iz ove generacije studiraju u Podgorici.

ČETVRTA GENERACIJA, akademska 2014/15. Dobitnici punih stipendija:

 • Nikola Minić, Gimnazija Bijelo Polje, Bradfield College
 • Ivan Vukušić, Srednja Medicinska, Podgorica Bedes School
 • Jelena Ljubojević, Gimnazija Tivat, Felsted School
 • Marija Savić, Gimnazija Podgorica, Stover School
 • Marija Mijušković, Gimnazija Herceg Novi Frensham Heights
 • Tijana Klimović, Gimnazija Kotor, Kingham Hill

Jednako dobri su bili i pet učenika podgoričke Gimnazije (koji su prihvatili reducirane stipendije) i koji su takodje otputovali u Britaniju. Njihova imena su Jovana Ivanović, Slobodan Djurović, Maja Pralas, Doris Jovović i Milena Lazović.

Marija Mijušković je dobila ponudu od Oxford University i očekuje punu stipendiju za studij na muzikologiji. Doris Jovović je bila toliko dobra u svojoj školi da je iz reducirane stipendije dobila punu u četvrtom razredu. Pravi podvig! Kao nagrada velikom radu stigla je ponuda za studij i puna stipendija na jednom od najprestižnijih kanadskih univerziteta za studij engleske književnosti. Za sada pouzdano znamo da će Jovana Ivanović i Slobodan Djurović studirati U Holandiji.

PETA GENERACIJA, akademska 2015-16. Dobitnici punih stipendija:

 • Sara Glomazić, Gimnazija Podgorica, Harrogate Ladies College
 • Mia Medojević, Gimnazija Podgorica, West Buckland
 • Staša Šćepanović, Gimnazija Podgorica Ryde School
 • Milica Redžić, Gimnazija Bijelo Polje Seaford College
 • Sanja Kastratović, Gimnazija Berane King William’s College, Isle of Man

Jednako sjajne su bile i dvije učenice podgoričke Gimnazije, (koje su prihvatile reducirane stipendije) i koje već sada postižu fenomenalne rezultate u Chigwell School (Marija Marinović) i Mount Kelly (Teodora Gordijan), kao i učenica kotorske Gimnazije Anja Mačić (Dollar Academy).

Ove sjajne djevojke već postižu zadivljujuće rezultate.. Sanja Kastratović je učestvovala na Isle of Man Linguistics Olympiad gdje je osvojila srebrnu medalju što joj je otvorilo put na International Linguistics Olympiad u Indiji.

ŠESTA GENERACIJA, akademska 2016-17. Dobitnici punih stipendija:

 • Lazar Lukić , Gimnazija Podgorica Sherborne School
 • Ksenija Djikanović, Gimnazija Bar Ackworth School
 • Danijela Antić, Gimnazija Kotor Marlborough College
 • Luka Ćorsović, Gimnazija Herceg Novi Canford School
 • Marko Brnović, Gimnazija Podgorica Bedes School

Još pet sjajnih djevojaka koje su dobile reducirane stipendije će već krajem avgusta sa svim ostalim stipendistima biti u Kembridžu na Orientation course koji HMC Projects organizuje svake godine.

One su: Mia Vujačić ( Dollar Academy), Mia Jovetić (Stover School) Ivana Stijepović (Harrogate Ladies College) Gimnazija Podgorica i dvije Anje iz kotorske Gimnazije Anja Radonjić (Abbots Bromley) i Anja Radonjić (Tettenhall School) .

SEDMA GENERACIJA

Takmičenje je otvoreno već početkom oktobra 2016.godine i ovom prilikom pozivamo sve sjajne srednjoškolce (uzrast 15 – 16.5 godina na dan 1.sep 2016.god) da apliciraju na dobro poznatu mail adresu.

Ana Jakić-Wilford, prof

Richard Wilford

TOP