highschool

Sve veći broj srednjoškolaca razmatraju mogućnost završetka srednje škole u UK.
Naročita prednost je što sticanjem A-levela, tradicionalno britanskog završetka srednje škole ili IB (International Baccalaureate) koji je prvi akademski stepen, imate mogućnost studiranja svuda u svijetu.

Takodje ćete postati dvojezični kako u pisanom tako i u govornom engleskom. Ovo je prilično skupo, pa ipak mi predlažemo završetak 3 i 4.razreda što omogućava da se uklopite u britanski sistem školovanja i da postignete najbolje rezultate.

Prilika da vam “otvorimo oči“ je jednako važan faktor koji doprinosi vašem intelektualnom razvoju kao i poboljšanje i sticanje fluentnosti u engleskom jeziku koje se stiče dok razgovarate sa vršnjacima iz drugih zemalja. Ko zna, možda medju nekim od njih čuči budući svjetski lider sa kojim ćete se družiti.

BRITANSKE PRIVATNE ŠKOLE – ZAŠTO BAŠ ONE?

Kao i u Crnoj Gori, britanski srednjoškolci takodje pohadjaju državne srednje škole. Medjutim, mnogi roditelji, koji već plaćaju dovoljno poreza za državno obrazovanje, spremni su da plate malo više kako bi poslali svoju djecu u britanske privatne škole čiji broj prelazi 450 u Britaniji, plus u mnogim zemljama svijeta gdje se britanske škole nalaze. Roditelji ne dobijaju povraćaj novca od države koji ulažu za troškove i doprinos za obrazovanje u privatnim školama, pa se pitate zašto to rade – vjerovatno imaju dobar razlog za to!

 • Obrazovanje u privatnim školama je mnogo šire nego u državnim školama gdje se uglavnom trude da učenici polože ispite, a koje možda ne pružaju pravo znanje i razumijevanje. Privatne škole su pravi izazov sa svim što nude: nasavremeniji uredjaji i oprema za psiho-fizički razvoj učenika. Sve ovo zajedno sa kontinuiranim društvenim aktivnostima i takmičarskim duhom ne samo sa drugarima iz Britanije (koji čine najveći procenat) već i sa drugarima iz raznih zemalja svijeta, a sve to uz ogromnu pomoć, podršku i stručnost nastavnog osoblja skoro da se 50% obrazovanja dešava van učionice;
 • Mnogi naučnici i lideri mnogih zemalja su stekli svoje obrazovanje u ovim školama;
 • Broj učenika u učionici je neuporedivo manji; tipično je do 20 učenika u razredu od po 15 godina, a u poslednja dva razreda mature najviše po 12 učenika, tako da učenici dobijaju svu pažnju svojih profesora.
 • Ogroman benefit je taj što učenici stariji od 15 godina izučavaju samo 4 – 6 predmeta po svom izboru i koji su usko vezani za njihovu buduću profesiju, gdje će kasnije na univerzitetu izučavati samo jedan predmet. Za mnoge, završetak srednje škole sa top ocjenama iz samo 3 predmeta znači i upis na najprestižnije univerzitete u svijetu.
 • Ove škole privlače najbolje i najinspirativnije profesore koji ne rade samo od 9am-4pm već su takodje potpuno uključeni u nastavni proces i van učionice kao mentori i treneri. Na ovaj način je život u školi integrisana društvena zajednica.
 • Učenici su smješteni u internatima (houses), a svaka ‘house’ ima svoja društvena dogadjanja. Houses se takmiče izmedju sebe u svim aktivnostima ( plivanje, šah, robotika, pjevanje ili bilo koja druga aktivnost koja uključuje grupno takmičenje).

ŠTA MOGU POSTIĆI AKO POHADJAM BRITANSKU PRIVATNU ŠKOLU?

 • Učenici prije svega steknu ogromno samopouzdanje i društvenu odgovornost kao esencijalnu potrebu prije nego postanu samostalni i kompetentni mladi ljudi. Mnogi roditelji, nažalost, pokušaju da uguše pokretačku snagu svoje djece tako što im nikad ne dozvole da odrastu;
 • Mnogi učenici vrlo često imaju široka interesovanja i ne znaju koji su to predmeti koje najviše vole sve dok ne dodju u priliku da odaberu 4-6 predmeta koji ih vode ka putu gdje će dostići i razviti svoj pun potencijal;
 • Nakon takmičenja izmedju ‘houses’ eksperti će onda odlučiti koji su najbolji učenici u odredjenim poljima koji će predstavljati školu na regionalnom i nacionalnom nivou;
 • Naravno da se odmah podrazumjeva da će pametni, mladi ljudi postići najbolje rezultate i dobiti top ocjene jer će svakako imati punu podršku i pomoć ako naidju na bilo kakve poteškoće;
 • Kao potvrdu svega gore pomenutog, za četiri godine smo imali tri učenika koji su bili ‘Head Boy’ ili ‘Head Girl’ u svojim školama.

Četiri učenika su dobili pune stipendije za nastavak studija, kada znamo da britanski studenti moraju podići kredit za nastavak studija, a naši stipendisti su dobili pune stipendije na Kembridžu za studij arhitekture, na Oksfordu, studij fizika, na LSE ekonomske nauke i u Los Andjelesu studij biohemije. Svi oni su postigli top ocjene u svojim školama u Britaniji.

Takodje je naš stipendista sada najbolji student medicine u Beogradu…. Lista se nastavlja sa mnogim njihovim uspjesima…

Možeš li i ti postići ovakva dostignuća?

Alternativa je mogućnost da godinu dana provedeš u Australiji ili Americi.

srednja